Schuur

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schuur

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen: boerenhuisje (nok parallel met de straat) met rechts aanleunende stal en ertegenover dwarsstaande dienstgebouwen. Boerenhuis ten oosten, van vijf (?) traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), traditionele kern opklimmend tot eind 17de of begin 18de eeuw. Vermoedelijk werden de twee laatste traveeën later toegevoegd (weefkamer ?), zie bouwnaad. Witgekalkte, verankerde gevel op gepikte plint. Rechthoekige, beluikte vensters (vernieuwd) en korfboogdeurtje. Linkerzijgevel met sporen van lagere dakhelling en muurvlechtingen.

Binnenin: oude brede schouw met unieke gesculpteerde, zwart geschilderde schouwbalk met barokke ornamenten (eind 17de eeuw ?). Bewaarde balkenzoldering met moerbalk voorzien van voluutversiering.

Rechts in het verlengde van het woonhuis, stal van drie traveeën met twee deurtjes.

Ten noorden, dwarsschuur onder zadeldak, eveneens uit de 17de-18de eeuw, met grote centrale doorrit. Zijpuntgevels met aandak afgewerkt met muurvlechtingen en voorzien van luchtgaten.

Ten zuiden, kleiner karrenhuis met opengewerkte oostpuntgevel met horizontale plankenbeschieting. Op zuidelijke zijgevel klein houten kapelletje met porseleinen beeldje.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De hoeve werd vanaf 1987 gerenoveerd, waardoor de voormalige boerenwoning met aansluitende stal en het karrenhuis niet langer erfgoedwaarde hebben. De tot de 17de-18de eeuw opklimmende dwarsschuur is wel nog aanwezig.

• Informatie verkregen van de eigenaar (oktober 2021).