Kasteeldomein Blauw Huys

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Blauw Huys". Uitgestrekt park met vijver aangelegd in landschappelijke stijl met fraai kasteel, portierswoning met oranjerie en het voormalige wagenhuis.

Reeds vermeld in 1716. Heropgebouwd in opdracht van Van de Woestijne-Clemmen in 1807 naar ontwerp van Dutry senior en reeds in 1817 vergroot naar de plannen van architect J.B. Van de Cappelle, opnieuw vergroot met twee zijvleugels circa 1874, linkergevel opnieuw afgebroken circa 1930. Reeds in de 19de eeuw overgegaan in handen van familie Van den Hecke. Ingang afgesloten door ijzeren hek tussen dubbele arduinen pijlers.

Oranjerie. Fraai onderkelderd gebouw in empirestijl daterend van 1845. Zuidelijk bepleisterde gevel van vijf traveeën onder zadeldak (pannen), geritmeerd door zeer hoge rondboogvensters met boogomlijsting op doorlopende imposten en behouden metalen roedeverdeling. Licht vooruitspringend middenrisaliet met steektrap. In rechterzijgevel Venetiaans drielicht met deur. Sporen van een gelijkaardig drielicht in de linkerzijgevel. Bakstenen achtergevel verlicht door middel van hooggeplaatste lunetten.

Aanleunend woonhuis met sporen van de vroegere constructie: een aanbouwsel onder lessenaarsdak afgewerkt met muurvlechtingen. Later aangepast tot woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag met licht getoogde vensters en nadien toevoeging van een bovenverdieping onder plat dak. Links aangebouwd dienstgebouwtje onder zadeldak.

Wagenhuis, eveneens van 1845, heden ingericht als woonhuis. Witgeschilderd bakstenen gebouw van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak (pannen). Middenrisaliet van drie traveeën met rondboogarcade op pilasters met arduinen imposten; grote rechthoekige poorten en lunetten. In zijtravee rechthoekige deuren en lunetten.

Kasteel met laat-classicistische inslag opgetrokken in 1807 naar ontwerp van Dutry senior en uitgebreid in 1817 met twee vooruitspringende risalieten (een oranjerie en een groot salon), naar ontwerp van J.B. Van de Cappelle. Merkwaardig H-vormig grondplan met respectievelijk aan voor- en achtergevel, een zuilengalerij en een halfronde uitbouw. Bepleisterd gebouw van twee bouwlagen en negen traveeën met attiekbekroning onder plat dak. Afbladderende voorgevel met door geblokte hoekbanden afgelijnde zijrisalieten van één travee en zuilengalerij van drie traveeën onder casementzoldering. De galerij wordt gevormd door Ionische zuilen voorafgegaan door een brede bordestrap met leeuwen en bekroond door een attiekverdieping met centrale oculus en rechthoekige zijvenstertjes. Rondboogvormige deurvensters van middentravee met arduinen omlijsting en kroonlijst, in de middentravee verrijkt met wapenschild.

Voorts rechthoekige vensters met persiennes, op de benedenverdieping van de zijrisalieten voorzien van frontonbekroning. Zijgevels van drie traveeën met geblokte hoekbanden en halfronde attiekvensters. Achtergevel met rotonde voorzien van rondboogvormige deurvensters, met kroonlijst op de gelijkvloerse verdieping en gedichte bovenvensters. Voorts rechthoekige vensters, beneden met frontonbekroning.

• Kadasterarchief Gent, mutatieregisters, Drongen, schetsen, 1845 (nummer 1), 1874 (nummer 1), 1932 (nummer 3).
  • GOETGHEBUER P.J., Choix des monuments, édifices et maisons les plus remarquables du royoume des Pays-Bas, Gand, 1827, Pl. LXXI, LXXII, P.49

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Kasteelpark

Het kasteelpark is waarschijnlijk in de eerste helft van de 19de eeuw in landschappelijke stijl aangelegd. Een oude rechthoekige vijver, te zien op de kabinetskaart van graaf de Ferraris (1778), werd volgens de Atlas der Buurtwegen (1840) en de Vandermaelenkaart (ca. 1846) eerst naar het westen verlengd. Vermoedelijk werd tegelijk een tweede (huidige) langwerpige vijver in de bedding van de Gavergracht uitgegraven. De eerst vermelde vijver werd vermoedelijk gedempt rond het midden van de 19de eeuw. In de zuidoostelijke hoek van het kasteeldomein bevindt zich een volledig ommuurde moestuin.

• Ferrariskaart 1771-1778: Carte de cabinet des Pays-Bas autrichiens levée à l'initiative du comte de Ferraris, 1771-1778, schaal 1:11.520, originelen in de Koninklijke Bibliotheek, Kaarten en plans, Ms. IV 5.627, gegeorefereerd door het agentschap Informatie Vlaanderen [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 7 oktober 2021).
  • Atlas van de Buurtwegen 1843-1845: Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000), originelen in de resp. provincies of gemeenten, gegeorefereerd door het agentschap Informatie Vlaanderen [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 7 oktober 2021).
  • Vandermaelen 1846-1854: Carte topographique de la Belgique à l'échelle de 1 à 20.000 en 250 feuilles, dressée sous la direction de Ph. Vander Maelen, fondateur de l'Etablissement géographique de Bruxelles, schaal 1:20.000, originelen in de Koninklijke Bibliotheek van België, Kaarten en Plans, VDM II B, gegeorefereerd door het agentschap Informatie Vlaanderen [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 7 oktober 2021).
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto 2019 (winter), Drongen [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 7 oktober 2021).

Auteurs: Claeys, Dries