erfgoedobject

Kasteeldomein Blauw Huys

bouwkundig element
ID
26292
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26292

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Blauw Huys". Uitgestrekt park met vijver aangelegd in Engelse stijl met fraai kasteel, portierswoning met oranjerie en het voormalige wagenhuis).

Reeds vermeld in 1716. Heropgebouwd in opdracht van Van de Woestijne-Clemmen in 1807 naar ontwerp van Dutry senior en reeds in 1817 vergroot naar de plannen van architect J.B. Van de Cappelle, opnieuw vergroot met twee zijvleugels circa 1874, linkergevel opnieuw afgebroken circa 1930. Reeds in de 19de eeuw overgegaan in handen van familie Van den Hecke. Ingang afgesloten door ijzeren hek tussen dubbele arduinen pijlers.

Oranjerie. Fraai onderkelderd gebouw in empirestijl daterend van 1845. Zuidelijk bepleisterde gevel van vijf traveeën onder zadeldak (pannen), geritmeerd door zeer hoge rondboogvensters met boogomlijsting op doorlopende imposten en behouden metalen roedeverdeling. Licht vooruitspringend middenrisaliet met steektrap. In rechterzijgevel Venetiaans drielicht met deur. Sporen van een gelijkaardig drielicht in de linkerzijgevel. Bakstenen achtergevel verlicht door middel van hooggeplaatste lunetten.

Aanleunend woonhuis met sporen van de vroegere constructie: een aanbouwsel onder lessenaarsdak afgewerkt met muurvlechtingen. Later aangepast tot woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag met licht getoogde vensters en nadien toevoeging van een bovenverdieping onder plat dak. Links aangebouwd dienstgebouwtje onder zadeldak.

Wagenhuis, eveneens van 1845, heden ingericht als woonhuis. Witgeschilderd bakstenen gebouw van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak (pannen). Middenrisaliet van drie traveeën met rondboogarcade op pilasters met arduinen imposten; grote rechthoekige poorten en lunetten. In zijtravee rechthoekige deuren en lunetten.

Kasteel met laat-classicistische inslag opgetrokken in 1807 naar ontwerp van Dutry senior en uitgebreid in 1817 met twee vooruitspringende risalieten (een oranjerie en een groot salon), naar ontwerp van J.B. Van de Cappelle. Merkwaardig H-vormig grondplan met respectievelijk aan voor- en achtergevel, een zuilengalerij en een halfronde uitbouw. Bepleisterd gebouw van twee bouwlagen en negen traveeën met attiekbekroning onder plat dak. Afbladderende voorgevel met door geblokte hoekbanden afgelijnde zijrisalieten van één travee en zuilengalerij van drie traveeën onder casementzoldering. De galerij wordt gevormd door Ionische zuilen voorafgegaan door een brede bordestrap met leeuwen en bekroond door een attiekverdieping met centrale oculus en rechthoekige zijvenstertjes. Rondboogvormige deurvensters van middentravee met arduinen omlijsting en kroonlijst, in de middentravee verrijkt met wapenschild.

Voorts rechthoekige vensters met persiennes, op de benedenverdieping van de zijrisalieten voorzien van frontonbekroning. Zijgevels van drie traveeën met geblokte hoekbanden en halfronde attiekvensters. Achtergevel met rotonde voorzien van rondboogvormige deurvensters, met kroonlijst op de gelijkvloerse verdieping en gedichte bovenvensters. Voorts rechthoekige vensters, beneden met frontonbekroning.

  • Kadasterarchief Gent, mutatieregisters, Drongen, schetsen, 1845 (nummer 1), 1874 (nummer 1), 1932 (nummer 3).
  • GOETGHEBUER P.J., Choix des monuments, édifices et maisons les plus remarquables du royoume des Pays-Bas, Gand, 1827, Pl. LXXI, LXXII, P.49

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasteeldomein Blauw Huys [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26292 (Geraadpleegd op )