Kasteel De Blauwe Boomgaard

Beschrijving

Volgens eigenaar-bewoner voorheen zogenaamd De Blauwe Boomgaard of Ten Bogaerde. Voormalig buitengoed van de familie Solvyns-Martens. Het kasteeltje vertoont heden een 19de-eeuws uitzicht. Witbepleisterde en geschilderde gevels van drie bouwlagen op zandstenen plint.

Voorgevel van zes traveeën met vierkante traptoren ten oosten en licht vooruitspringende deurtravee. Rechthoekig omlijste vensters met doorlopende lekdrempels, op de middenverdieping bekroond met empire-ornamenten en kroonlijst. Rondboogdeur in derde travee met gietijzeren waaier in empirestijl en zandstenen penanten. Fraai afdak in glas en gietijzer, aangebracht in 1886 voor de vierde, vijfde en zesde travee. De eerste travee links is deze van een vierkante traptoren onder spitsdak (leien) met metalen bekroning. Een rechthoekig deurtje met hoekconsooltjes geeft toegang tot de huidige overwelfde kelderverdieping. In de oksel van de toren en de zijgevel aanbouwsel van één bouwlaag. Rechts zijgevel van drie traveeën. Achtergevel van vijf traveeën met rechthoekige omlijste vensters voorzien van persiennes. In de derde travee polygonale houten uitbouw op de gelijkvloerse verdieping (voormalige biljartzaal), aangebouwd in 1908. Benedenvensters verrijkt met empire-ornament en kroonlijst.

Binnenin gedeeltelijk bewaard 19de-eeuws interieur (empireschouw in eetzaal). Twee rechter traveeën in 1886 toegevoegd en ingericht in neo-Vlaamserenaissance-stijl met schouwen en lambriseringen.

In de tuin beschilderd bakstenen wagenhuis onder zadeldak, geritmeerd door rondboogarcade met rechthoekige poorten en deur.

• Kadasterarchief Gent, mutatieregisters, Drongen, schetsen, 1886 (nummer 69), 1908 (nummer 45).

Auteurs: Lanclus, Kathleen