erfgoedobject

Goed Jonckershof

bouwkundig / landschappelijk element
ID
26337
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26337

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed Jonckershof
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Goed Jonckershof
    Deze bescherming is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed Jonckershof
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig Opperhof, Kasteel Haemelinck of zogenaamd De Campagne, wordt heden ingericht als cultureel centrum; in omwald park met grillige vijver (18de-eeuwse tuinaanleg). Reeds vermeld in het landboek van 1694 als omwald goed met bijhorende hofstede of hoveniershuis. In het landboek van 1739 beschreven als respectievelijk "opperhof nu ghenaemt het casteel" en het "Jonckershof". In 1765 verkocht aan de heer Haemelinck, naar wie het goed toen genoemd werd. In 1903, toen reeds buitengoed zogenaamd "de campagne", van paters jezuïeten, uitgebreid met een refter, kapel, speelzaal en twee slaapzalen ten noorden en ten zuiden. ln 1972-73 wordt het buitengoed door de gemeente aangekocht voor cultuur, sport- en recreatiecentrum.

Heden brede onderkelderde gevel (eind 18de en 19de eeuw) van vijftien traveeën en een haakse vleugel rechts van drie traveeën (begin 20ste eeuw). Twee bouwlagen hoog afgedekt met pseudomansardedak (pannen). Centrale dakruiter en rechts ervan (boven de derde deur) fraaie dakkapel met twee rondboogvensters. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met rechthoekige vensters op lekdrempels. Drie toegangsdeuren in vlakke omlijsting bekroond met kroonlijst, voorzien van steektrapje met ijzeren leuning, in middelste deur smeedijzeren bovenlicht. Middenrisaliet bekroond met driehoekig van oculus voorzien fronton. Benedenvensters van vooruitspringende zijvleugel bekroond met groot driehoekig fronton. Gelijkaardige achtergevel.

Rechts kapel met driezijdige koorsluiting met bewaarde glas-in-loodramen. Binnenin niets merkwaardigs bewaard.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXVII (Drongen), 1904/3.
  • S.N. 1979: De Campagne, Gent.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Park

Vanaf de Gijzelstraat in het goed bereikbaar via een gemetste brug over de walgracht. De toegangspoort met twee bakstenen pijlers en ijzeren hekken leiden naar het binnenplein. Het park is aangelegd in landschappelijke stijl met kunstmatige heuveltjes, slingerende paden en vijver. Ten westen van de walgracht bevindt zich de hovenierswoning en de moestuin met een bewaarde moestuinmuur.

Auteurs: Claeys, Dries
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Omvat
    Hovenierswoning

  • Is deel van
    Drongen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Goed Jonckershof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26337 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.