Goed der kaeksmede

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed der kaeksmede

Beschrijving

Zogenaamd Goed der kaeksmede, wat betekent landerij aan de straat. Zeer oude omwalde hoeve vermoedelijk opklimmend tot de 16de eeuw. In 1604 vermeld bij de bezittingen van de kartuizers in Gent. Heden omwald en ommuurd. Gebouwen in ossenbloedkleur met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een met gras begroeide en deels geplaveide binnenplaats open naar de veldzijde, met middenin de mestvaalt. Toegang op de westzijde met vierkante hekpijlers.

Boerenwoning van één bouwlaag onder mank zadeldak (pannen, nok parallel met de straat), aan de straatkant laag afhellend dekschild over de rechter travee. Voormalige kruiskozijnen (?) met sponning. Recenter aanbouwsel links onder lessenaarsdak (golfplaten). Achtergevel van één bouwlaag met drie traveeën voorzien van rechthoekige deur in bakstenen omlijsting (1ste kwart 19de eeuw), rechts twee verdiepingen hoge vleugel en lager achteraanbouwsel onder lessenaarsdak. Links afgekante hoekpenant met ezelsoor.

Binnenin de woonkamer oude brede schouw met nieuwe bekleding. Ten zuiden stallen en schuur, boven een van de deurtjes gedateerd 1844, en naar verluidt hergebruikt oud gebint.

Ten westen wagenhuis van 1886.

• Kadasterarchief Gent, mutatieregisters, Drongen, schetsen, 1886 (nr. 36).