Hoeve 't Keuzegoed

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Keuzegoed

Eertijds afhankelijk van de kartuizers, reeds vermeld in het Wezenboeck van 1371.

Omwalde hoeve met losse bestanddelen toegankelijk langs vierkante bakstenen hekpijlers en omvattende: een gaaf bewaard boerenhuis (ten oosten) uit het eerste kwart van de 18de eeuw, met in het verlengde linker stal en rechter zijaanbouwsel, dwarsschuur ten zuiden, een ruime schuur en stalvleugel op de westzijde en tot slot nog een klein dienstgebouwtje aan de mestvaalt midden het erf.

Boerenwoning van negen traveeën en één bouwlaag met zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen) en twee dakkapellen met puntgeveltje. Geprofileerde houten modillons met diamantpunt onder het overstekend dekschild. Licht geel beschilderd bakstenen gebouw op gepikte plint. Vier rechthoekige beluikte vensters. Tussen smalle rechthoekige deur en rechter venster kleine gevelsteen met jaartal 1720. Rechter zijgevel afgewerkt met muurvlechtingen en in geveltop voorzien van twee korfboogvormige laadvensters. Rechts zij-aanbouwseltje oorspronkelijk afgewerkt met muurvlechtingen (zie sporen) later lichtjes verhoogd. Binnenin bewaarde grote schouw.

Auteurs: Lanclus, Kathleen