Sinte Regina's Godshuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sinte Regina's Godshuis

Beschrijving

Kloostergebouw in neogotische baksteenstijl naar ontwerp van August Van Assche onder leiding van J. Bethune. Gesticht door Mevrouw Martens en haar schoonzoon senator Solvijns in 1868 (zie gedenksteen in portiek). Gebouwen opgetrokken in 1872-74. Bediend door de zusters Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën (van Maria Oudenhove).

U-vormige plattegrond met centrale uitbouw in achtergevel van kapel. Aan voorkant twee zijrisalieten en centrale portiek met puntgeveltje. Arduinen sokkel. Gevels geritmeerd door steunberen en Brugse travee waarin kruis- en bolkozijnen en op de borstweringen blindnissen gevat zijn. Drie dakkapellen in zadeldak met vorstkam. In dwarsvleugels polygonale traptorentjes onder leien naaldspits.

Interieur. Glasramen naar J. Bethune, vernieuwd in 1970.

• Kadasterarchief Gent, mutatieregisters, Drongen, schetsen, 1872 (nummer 11).