erfgoedobject

Buitengoed van school

bouwkundig element
ID
26434
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26434

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Buitengoed van school
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Buitengoed van school
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig buitengoed voor de meisjes van de kostschool van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Namen van het instituut Nieuwen-Bosch te Gent, heden parochietuin met jeugdverenigingslokalen. Tegen de oostelijke zijkant van de lusttuin, langgestrekt gebouw daterend uit vierde kwart 19de eeuw, twaalf traveeën onder zadeldak (nok loodrecht ten opzichte van de straat): mechanische dakpannen voor de drie traveeën brede middenpartij van twee bouwlagen, Vlaamse pannen voor de zijvleugels (respectievelijk vijf traveeën links en vier traveeën rechts) van één verdieping. Verankerde en roodbruin geschilderde lijstgevel op zwartgepikte plint. Getoogde muuropeningen, sommige met bewaard houtwerk met diagonale roedeverdeling. Markerende, doorlopende en geelgeschilderde bakstenen druiplijsten, booglijsten en horizontale platte banden. Brede, centrale deurtravee van het middenrisaliet tussen okergeel geschilderde lisenen, licht verhoogd met mijterboog op baksteenfries en onder overstekende zadeldakkap (nok loodrecht op gevel) met decoratieve windborden.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Buitengoed van school [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26434 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.