Personeelswoningen en duiventoren

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gentbrugge
Straat Hélène Maréchalhof, Boswachterstraat
Locatie Hélène Maréchalhof 1, Boswachterstraat 1-13, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Personeelswoningen en duiventoren

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Voormalige personeelshuisjes en duiventoren van het verdwenen kasteel Van de Velde (zie Philippe Van de Veldehof nummer 13). Groep huisjes van één bouwlaag gesitueerd bij het begin van de straat en per twee geschikt rondom half besloten tuintjes; toegang via een ijzeren hek tussen gemetste bakstenen hekpijlers vooraan in de straat en bij het begin van een particulier doodlopend pad dat links langs de huisjes loopt. Vierkante duiventoren gebouwd tegen de achtergevel van nummer 7-9, zichtbaar vanaf de Emiel Van Swedenlaan.

Nummers 7-9. Eenvoudige breedhuisjes van het dubbelhuistype met ieder drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), volgens kadastergegevens van 1890. Doorlopende verankerde bakstenen lijstgevel met kleine rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters, afgelijnd door gewitte getrapte bakstenen daklijst met goot.

Vierkante bakstenen duiventoren, deels geïncorporeerd in nummer 7-9, volgens kadastergegevens toegevoegd in 1907. Decoratieve baksteenbouw met markerende hoeklisenen eindigend op kleine pseudo-hoektorentjes. Bovenste geleding met blinde rondboogvormige vlieggaten onder baksteenfries. Vlak afgedekt en rondom afgewerkt met kantelenrij.

Overige huisjes volgens kadastergegevens daterend van 1907.

Nummer 1. Vrijwel alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype van vijf traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Voorgevel met puntvormig dakvenster boven rondboogdeur, twee blinde getoogde vensters en twee omlijste oculi. Linker zijpuntgevel van twee traveeën aan de straatkant verlicht door drie rondboogvensters met arduinen booglijst.

Nummers 3-5. Twee enkelhuisjes van twee traveeën met spiegelbeeldschema. Voorgevel met rechthoekige muuropeningen, zijpuntgevels met rondboogvensters.

Nummers 11-13. Twee huisjes van hetzelfde type als nummers 3-5 doch met rondboogvormige muuropeningen voorzien van markerend geschilderde en verbonden booglijsten, vensters met volle houten luiken.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXI (Gentbrugge), 1890/2, 1907/2.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1983

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gentbrugge

Gentbrugge (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.