Villa in neotraditionele stijl

Beschrijving

Bloemisterij Broeckaert. Onderkelderde villa in neotraditionele stijl met drie traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak (nok parallel met de straat, leien), volgens kadastergegevens van 1897. Bakstenen gebouw op geschilderde plint en geritmeerd door omlopende horizontale natuurstenen banden. Lijstgevel met dubbelhuisopstand. Uitspringend deurrisaliet met ijzeren balken, eindigend op punttop met oculus; overstekend zadeldekje (nok loodrecht op de straat) met geajoureerde windborden. Getoogde muuropeningen, vensters met arduinen lekdrempels. Overstekend dakschild met gegolfde houten rand en twee dakkapellen. Rechterzijpuntgevel van een brede travee met vleugeldeur voorzien van houten vijfzijdige portiek met twee steektrappen.

Achtergevel met achtkantige toren en houten veranda op gemetste onderbouw. Rechts voor de serres gelegen gewit bakstenen dienstgebouw met bijhorend arbeidershuis.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXIII (Gentbrugge), 1897/33.

Auteurs: Verbeeck, Mieke