erfgoedobject

Bloemisterij Hellebuyck met park

bouwkundig / landschappelijk element
ID
26456
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26456

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woning van de voormalige bloemisterij Hellebuyck, gelegen in een park. In 1837 kocht Louis Hellebuyck dit goed aan waarop zich een hofstede bevond, om er een bloemisterij te installeren. In 1853 verving hij het oude boerenwoning door een dubbelhuis met rechthoekige plattegrond, een typisch blokvormig bloemistenhuis. Na de dood van Louis Hellebuyck (1871) werd het bedrijf tijdelijk verdergezet door de familie, in 1884 gestopt en verkocht. In 1890 omgevormd tot lusttuin met de aanleg van een vijver achter het huis, aanplanting van bomen, bouw van een terras met toegangstrap aan de zuidkant (voorgevel). Belangrijke uitbreidings- en aanpassingswerken circa 1912, onder meer erker op terras aan zuidkant, traptoren aan oostkant, bijkeuken en veranda aan de noordkant (achterzijde). Huidig uitzicht van voornamelijk neoclassicistisch landhuis in hoofdzaak door linkergevel verbouwingen bepaald, evenals de meubilering van het interieur.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, onder mansardedak (leien), dat naar verluidt een tentdak vervangt. Nok voorzien van ijzeren sierhek met windwijzer. Terras en dubbele steektrap voorzien van gesmede ijzeren leuningen met hartmotief (1890). Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met horizontale banden voor de benedenverdieping. Vijfzijdige erker voor twee rechter venstertraveeën afgelijnd door kroonlijst met klossen en bekronend gesmeed ijzeren hek. Rechthoekige muuropeningen. Bovenvensters in geprofileerde omlijstingen verrijkt met stucsluitsteen; doorlopende arduinen lekdrempels. Vleugeldeur en bovenlicht met gesmeed ijzeren traliewerk met neo-Lodewijk XVI-inslag. Eenvoudig omlopend hoofdgestel. Drie dakkapellen met rolluikkasten, middelste met driehoekig fronton, en twee oeils-de-boeuf. Polygonale traptoren uitgebouwd halverwege de rechterzijgevel bekroond door een ingesnoerde peerspits met kapelletjes. Aanbouwsel van één verdieping met getraliede vensters. Veranda voorzien van rechte steektrap met gesmede ijzeren leuningen.

Mobilair: drie salons en trappenhuis uitgevoerd in een mengstijl van neo-Vlaamserenaissance-, neo-Lodewijk XVI- en art-nouveaustijl.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXI (Gentbrugge), 1890/9 en 1912/11.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Hovenierswoning

Naast het landhuis bevindt zich de hovenierswoning, mogelijk een modelhoeve die tijdens de Gentse wereldtentoonstelling van 1913 werd geëxposeerd.

Auteurs: Claeys, Dries
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Omvat
    Hovenierswoning

  • Is deel van
    Gentbruggekouter


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Bloemisterij Hellebuyck met park [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26456 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.