Woning Vermaercke

Beschrijving

De woning Vermaercke werd gebouwd in 1938 naar een ontwerp van architect Gaston Eysselinck. De ruime open deurportiek met buitentrap is gesigneerd "architect G. Eysselinck" in de rand van het bordes. Het gesloten bouwblok onder plat dak met woongedeelte achteraan is typerend voor de kleine rijwoningen van de jaren 1930 in het oeuvre van de architect. De straatgevel wordt getypeerd door louter functioneel aangebrachte liggende rechthoekige vensters gelegen in het gevelvlak.

Belangrijker dan de gevelopbouw is wel het planconcept, sterk afwijkend van de toen traditionele rijwoning. Alle functies zoals keuken en toilet liggen aan de straatkant, de living werd achteraan voorzien, over de volledige breedte van het bouwterrein. Het visueel contact van het woongedeelte met de straat wordt aldus tot een minimum beperkt.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, DO000946, Woning Vermaercke, beschermingsdossier (S.N. 1995).

Auteurs: Verbeeck, Mieke