Arbeiderswoningen

Beschrijving

Haaks op de straat ingeplante rij van één verdieping hoge arbeidershuisjes met ruime gemeenschappelijke tuin ervoren, afgesloten aan de straat door een haag en enkele linden. Oorspronkelijk twee woningen van één bouwlaag met zadeldak (Vlaamse pannen), uit begin 19de eeuw, sinds 1891 opgesplitst in meerdere huisjes; heden twee dubbelhuizen en een enkelhuis van ieder drie traveeën. Verankerde, beraapte en geschilderde bakstenen lijstgevel op gepikte plint, afgelijnd door geprofileerde daklijst. Rechthoekige muuropeningen in vlakke bepleisterde omlijstingen, arduinen vensterlekdrempels, bewaarde halve houten luiken voor het middelste huis.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXI (Gentbrugge), 1891/3.

Auteurs: Verbeeck, Mieke