Villa des Roses

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa des Roses

Beschrijving

Zogenaamde Villa des Roses, volgens kadastergegevens van 1897. Sinds 1910 dienst doende als pastorie. Ruime neogotische villa met tuin aan de straatkant afgesloten door ijzeren hek; wagenhuis van 1901 links en een hemelboom in de voortuin.

Bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken (leien) met centraal plat dakje afgezet met ijzeren nokhek, twee kleine houten dakkapellen met houten windborden en ijzeren bekroning. Gevels met sierankers. Voorgevel van vier traveeën met verwerking van natuursteen voor de venster- en deuromlijstingen en boogveldvulling. Rechts uitspringend risaliet van drie traveeën met trapgevel, topstuk met ijzeren bekroning. Rechthoekige vensters ingeschreven in rondboogvormige spaarvelden; latei op geprofileerde imposten en boogveld met blinde traceerwerkvulling. Portiek op linkerhoek van risaliet met rondbogen op zuilen; markerende booglijsten. Achter- en zijgevels (trapgevel met aansluitende lijstgevel) voorzien van aflijnende baksteenfriezen. Rechterzijgevel met polygonale houten veranda met plat dak.

Wagenhuis met gelijkaardige vormgeving, opgevat als een bakstenen volume van anderhalve bouwlaag onder een schilddak (leien) met ijzeren vorstkam. Rood bakstenen parement, verlevendigd met gesinterde baksteen, afgelijnd door baksteenfriezen en geritmeerd door rondboogvormige en rechthoekige spaarvelden.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen afdeling XXI (Gentbrugge), 1897/4, 1901/3.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Anno 2019 waren verbouwingen bezig aan de achterzijde van de woning. De veranda tegen de rechterzijgevel werd vervangen door een nieuwe constructie.