Villa Pauline

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Pauline

Beschrijving

Neoclassicistische villa 'Villa Pauline", volgens kadastergegevens van 1883 gelegen in een aangelegde tuin, aan de straat afgesloten door een hoge gemetste muur met ijzeren hek tussen vierkante hekpijlers. Onderkelderd bakstenen gebouw van twee bouwlagen op L-vormige plattegrond, onder mansardedak (leien) voorzien van oeil-de-boeuf en dakkapel met gebogen fronton. In- en uitspringende lijstgevel van het dubbelhuistype geleed door gewitte natuurstenen banden en cordons, begrensd door geblokte hoekbanden voor de benedenverdieping en Ionische pilasters voor de bovenverdieping Omlijste muuropeningen. Brede rechter venstertravee met balkon. Linker venstertravee met ovale oculus in omlijsting met aan strik opgehangen festoen. Omlijste deur met rechte steektrap met bordes (6 treden) voorzien van ijzeren leuningen.

Fraaie houten sierduiventil in de voortuin.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXII (Gentbrugge), 1883/11.