erfgoedobject

Villa Marie Louise

bouwkundig element
ID: 2649   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2649

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Marie Louise
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Onderkelderd burgerhuis, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met omhaagd voortuintje. Een licht afwijkende bouwaanvraag "voor een woning met stalgebouw tegen de steenweg naar Rumst" van 1908 naar ontwerp van A. Crosiers, heeft volgens het kadasternummer betrekking op dit pand; de afwijking bestaat uit oeils-de-boeuf in plaats van rechthoekige dakvensters links en rechts.

Bakstenen lijstgevel met enkelhuisopstand van drie traveeƫn en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien) met centraal dakvenster onder driehoekig fronton. Decoratieve verwerking van natuursteen voor sokkel, muurbanden, sluit- en hoekstenen en puilijst. Middenrisaliet gemarkeerd door balusters op de borstwering van de bel-etage en opschrift "Villa Marie Louise" op de fries. Eenvoudige steekbogige deur en vensters met bewaard houtwerk; arduinen lekdrempels, doorgetrokken op de begane grond; guirlandes op de borstweringen van de bel-etage.

  • Gemeente-archief Duffel, Modern Archief, reeks XI, Bouwvergunningen, doos 3, 1908-1909.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Villa Marie Louise [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2649 (Geraadpleegd op 30-09-2020)