erfgoedobject

Landhuis Claeys Adrianus

bouwkundig element
ID
26491
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26491

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Claeys Adrianus
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Claeys Adrianus
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Samen met de twee rechter traveeën van het aangrenzende huis Jules Mac Leodstraat nummer 2, vormt deze woning het zogenaamd kasteeltje Claeys Adrianus. Dit vroeger omwalde goed met vijver en rusthuis genaamd naar de 19de-eeuwse bewoner Claeys Adrianus-Franciscus, strekte zich uit langs de Jules Mac Leodstraat en de Voordries tot aan Meersemdries. Het omvatte dus ook de tuin van het kasteel Van den Hove, Meersemdries nummer 2. Het grootste deel van het goed Claeys Adrianus (noord- en oostkant) wordt nu ingenomen door de villawijk van de Jean Delorilaan (derde kwart 20ste eeuw).

L-vormig gebouw van twee verdiepingen onder snijdende zadeldaken (pannen), uit tweede helft 18de eeuw, naar verluidt met oudere kelder onder voutekamer. Volgens kadastergegevens van 1951 en 1955 opgesplitst in twee woningen met voornamelijk grote uitbreidingen voor Jules Mac Leodstraat nummer 2. Enkel de sporen van muurvlechtingen in de linkerzijpuntgevel wijzen op de oude kern van de constructie. Meersemdries nummer 3 is wel nog als oud gebouw herkenbaar. Verankerde bakstenen voorgevel van vijf traveeën. De muurvlechtingen in de verlaagde puntgevel boven de drie rechter traveeën wijzen op de vroegere afdekking met een mansardedak voor de dwarsvleugel. Links twee toegevoegde garages. Rechts zijgevel van vijf traveeën, mogelijk oorspronkelijke voorgevel van het rusthuis. Aflijnende houten kroonlijst boven middentravee overgaand in driehoekig fronton. Zelfde travee met recente portiek, rondboogvenster onder het fronton.

Mobilair: eikenhouten 18de-eeuwse trap met gesculpteerde trappaal in Lodewijk XVI-stijl; twee schouwboezems met stucversiering (Lodewijk XV-stijl) en zolderingen met lijstwerk.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXI (Gentbrugge), 1951/3, 1955/6.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Landhuis Claeys Adrianus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26491 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.