Landhuis Claeys Adrianus

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Claeys Adrianus

Beschrijving

Samen met de twee rechter traveeën van het aangrenzende huis Jules Mac Leodstraat nummer 2, vormt deze woning het zogenaamd kasteeltje Claeys Adrianus. Dit vroeger omwalde goed met vijver en rusthuis genaamd naar de 19de-eeuwse bewoner Claeys Adrianus-Franciscus, strekte zich uit langs de Jules Mac Leodstraat en de Voordries tot aan Meersemdries. Het omvatte dus ook de tuin van het kasteel Van den Hove, Meersemdries nummer 2. Het grootste deel van het goed Claeys Adrianus (noord- en oostkant) wordt nu ingenomen door de villawijk van de Jean Delorilaan (derde kwart 20ste eeuw).

L-vormig gebouw van twee verdiepingen onder snijdende zadeldaken (pannen), uit tweede helft 18de eeuw, naar verluidt met oudere kelder onder voutekamer. Volgens kadastergegevens van 1951 en 1955 opgesplitst in twee woningen met voornamelijk grote uitbreidingen voor Jules Mac Leodstraat nummer 2. Enkel de sporen van muurvlechtingen in de linkerzijpuntgevel wijzen op de oude kern van de constructie. Meersemdries nummer 3 is wel nog als oud gebouw herkenbaar. Verankerde bakstenen voorgevel van vijf traveeën. De muurvlechtingen in de verlaagde puntgevel boven de drie rechter traveeën wijzen op de vroegere afdekking met een mansardedak voor de dwarsvleugel. Links twee toegevoegde garages. Rechts zijgevel van vijf traveeën, mogelijk oorspronkelijke voorgevel van het rusthuis. Aflijnende houten kroonlijst boven middentravee overgaand in driehoekig fronton. Zelfde travee met recente portiek, rondboogvenster onder het fronton.

Mobilair: eikenhouten 18de-eeuwse trap met gesculpteerde trappaal in Lodewijk XVI-stijl; twee schouwboezems met stucversiering (Lodewijk XV-stijl) en zolderingen met lijstwerk.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXI (Gentbrugge), 1951/3, 1955/6.

Auteurs: Verbeeck, Mieke