Kasteel Speltinckx

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Kasteel Speltincx
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gentbrugge
Straat Meersemdries
Locatie Meersemdries 4, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Speltinck

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Kasteel Speltinckx, voorheen ook zogenaamde "Villa Vital" (confer oude prentbriefkaarten). Gesitueerd aan de noordkant van Meersemdries op de plaats van verdwenen en vroeger omwalde kasteel van Jamoigne. Voorkomend op de kaart van Deventer (circa 1560) en Horenbault (1619), afgebeeld door Hondius (1641) met vermelding van "Domus Domini Baronis de Jamoigne". Volgens kadastergegevens werd in 1899 op de oude grondvesten het kasteel Speltinckx gebouwd. Uitgebrand in 1918 werd het kasteel circa 1920 wederopgebouwd met behoud van de ruwbouw doch zonder puntgevels en toren die voorheen van fraai houtwerk voorzien waren.

Onderkelderd geel bakstenen gebouw; nagenoeg vierkante plattegrond, twee bouwlagen en mansardedak (kunstleien en zinkbekleding). Lijstgevels met verwerking van arduin (plint, lekdrempels, kordonbanden) met aan elke zijde een vooruitspringende partij. Verder zonder noemenswaardigheden, met uitzondering van de waaiervormige glazen luifel boven de ingang en de ijzeren leuning van de rechte toegangstrap met bordes. Bij grondwerken in het begin van de Jules Mac Leodstraat (1964) na de verkaveling van de tuin van het kasteel werd op oude funderingen gestoten van een constructie horend bij het verdwenen kasteel van baron de Jamoigne.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXI (Gentbrugge), 1899/3.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1983

Relaties

maakt deel uit van Meersemdries

Meersemdries (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.