Kasteel Speltinckx

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Speltinckx

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Speltinck

Beschrijving

Kasteel Speltinckx, voorheen ook zogenaamde "Villa Vital" (confer oude prentbriefkaarten). Gesitueerd aan de noordkant van Meersemdries op de plaats van verdwenen en vroeger omwalde kasteel van Jamoigne. Voorkomend op de kaart van Deventer (circa 1560) en Horenbault (1619), afgebeeld door Hondius (1641) met vermelding van "Domus Domini Baronis de Jamoigne". Volgens kadastergegevens werd in 1899 op de oude grondvesten het kasteel Speltinckx gebouwd. Uitgebrand in 1918 werd het kasteel circa 1920 heropgebouwd met behoud van de ruwbouw doch zonder puntgevels en toren die voorheen van fraai houtwerk voorzien waren.

Onderkelderd geel bakstenen gebouw; nagenoeg vierkante plattegrond, twee bouwlagen en mansardedak (kunstleien en zinkbekleding). Lijstgevels met verwerking van arduin (plint, lekdrempels, kordonbanden) met aan elke zijde een vooruitspringende partij. Verder zonder noemenswaardigheden, met uitzondering van de waaiervormige glazen luifel boven de ingang en de ijzeren leuning van de rechte toegangstrap met bordes. Bij grondwerken in het begin van de Jules Mac Leodstraat (1964) na de verkaveling van de tuin van het kasteel werd op oude funderingen gestoten van een constructie horend bij het verdwenen kasteel van baron de Jamoigne.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXI (Gentbrugge), 1899/3.

Auteurs: Verbeeck, Mieke