Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
O.C.M.W.-gebouw en bijhorend rustoord "Sint-Elisabeth", ter plaatse van de voormalige afspanning en brouwerij "Den Hert", die reeds in 1404 vermeld wordt als eigendom van de familie Schenckel; in 1909 verkocht aan de Commissie van Openbare Onderstand. Het vrij ruime pand met een lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat) tussen twee zijtrapgevels, werd ingericht als gasthuis; in 1938 bouw van het "vrouwenoord", links ernaast (huidige nummer 1).
Na de Tweede Wereldoorlog werden de oude gebouwen gesloopt en in 1958 werd het nieuwe rustoord (nummer 3) ingehuldigd ter plaatse van de hovingen van de oude inrichting; in 1977 nogmaals uitgebreid met een nieuwe vleugel. Het "vrouwenoord" werd gedeeltelijk verbouwd en aangepast in 1958.
Nummer 1. Voormalig "vrouwenoord", heden O.C.M.W.-gebouw: beeldbepalend hoekpand met bakstenen lijstgevel van tien traveeën en drie bouwlagen in verkleinende ordonnantie onder plat dak, van 1938. Typische, gebogen gevellijn en gevelhoge lisenen in derde tot zesde travee; eenvoudige rechthoekige vensters met vernieuwde ramen. Aansluitend rustoord van 1958 en later.
Technische Dienst Duffel, 9.4.3.1., Bouwaanvraag nummer 1118.
S.N., Duffel nu, p. 44-45.
S.N., Duffel toen, p. 90.
Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n4, Brussel - Turnhout. Auteurs: Kennes, Hilde Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vrouwenoord en rustoord Sint-Elisabeth [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2650 (geraadpleegd op ).