erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Eligius en pastorie

bouwkundig element
ID: 26502   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26502

Juridische gevolgen

Beschrijving

Naar het noordoosten georiënteerde driebeukige basilicale kerk, opgetrokken in 1884 op de zogenaamde "Keyberg" nabij de Brusselsesteenweg. Sinds 1892 zelfstandige parochiekerk.

Schip van vier traveeën met niet uitspringend transept en vlak afgesloten koor, onder zadeldak (leien), vroeger ter hoogte van het koor voorzien van slanke dakruiter. In 1937 toevoeging van zij- (zuiden) en voorportaal, zeszijdige doopkapel met plat dak tegen de eerste travee van linkerzijbeuk, en achthoekige klokkentoren van vijf geledingen met korte roodkoperen spits, in de linkeroksel van koor en transept, naar ontwerp van architect W. Vandenbogaerde. Eenvoudig neogotisch bakstenen gebouw met natuurstenen venstertraceringen en zonder verdere noemenswaardigheden.

Bijhorende aangepaste pastorie van 1884 gesitueerd op de hoek van de Keiberg (nummer 1) en Sint-Eligiusstraat ter hoogte van het koor.

  • Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Rijksdienst voor Monumenten- en Landschapszorg, dossier 960.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 1983


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Parochiekerk Sint-Eligius en pastorie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26502 (Geraadpleegd op 15-08-2020)