Drie sluiswachtershuizen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gentbrugge
Straat Sluizenweg
Locatie Sluizenweg 1, 2, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Nummers 1, 2, 3. Alleenstaande blok van drie sluiswachtershuizen met hoog ommuurde achtertuinen. Gelegen op een smal eiland tussen de Schelde en een in 1867 gegraven Schelde-arm met sas en sluis, vlak bij de ringspoorweg Gent-Antwerpen en Eeklo. Breedhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën, onder zadeldak (leien), volgens kadastergegevens gebouwd in 1872. Dubbelhuis van drie traveeën geflankeerd door twee enkelhuizen van twee traveeën. Okergeel geschilderde baksteenbouw met rondboogvormige muuropeningen. Voorgevel begrensd door pseudohoekpilasters en met een vooruitspringend risaliet van vijf traveeën. Getrapt verlopende architraaf onder de gekorniste kroonlijst. Achtergevel versierd met baksteenfries evenals de linkerzijpuntgevel. Linkergevel vertoont drie traveeën met gedichte vensters waarin bewaarde ramen zitten. Voorts met ovale topoculus.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXII (Gentbrugge), 1872/11.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1983

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gentbrugge

Gentbrugge (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.