Kasteel Limnander

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Limnander

Beschrijving

Voormalig "kasteel Limnander", ook zogenaamd "kasteel Bossu". Herenhuis in empirestijl achteraan gelegen in een gedeeltelijk dicht beboomde, ruime tuin. Bij horende voormalige dienstgebouwen. Bewaarde brede gracht vooraan met gloriëtte. IJzeren toegangshek aan fraaie ijzeren hekpijlers.

Breedhuis met twee bouwlagen en vijf traveeën, van het dubbelhuistype op T-vormige plattegrond, afgedekt met zadeldak (leien), daterend uit begin 19de eeuw. Fraaie, bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op grotendeels bepleisterde en geschilderde, natuurstenen plint. Rechthoekige vensters met persiennes, arduinen lekdrempels en behouden houtwerk. Bovenvensters met geprofileerde rondbooglijsten op verbonden imposten en doorlopende lekdrempels. Centrale rechthoekige deur ingeschreven in geprofileerde arduinen omlijsting op neuten, met oren en rechte kroonlijst boven gegroefde fries. Aflijnend hoofdgestel bestaande uit gelede architraaf, fries met panelen waarin gietijzeren ornamenten bestaande uit centraal gevleugeld Mercuriushoofdje tussen acanthusbladeren, en brede kroonlijst met tandlijstversiering op consoles.

Mobilair: Hal en rechts salon in late Lodewijk XVI-stijl met fijne stucversiering waaronder reliëfplaquetten met portrethoofden, romantische tafereeltjes met putti, guirlandes en strikken; links achter, salon met pastorale en landelijke taferelen geschilderd op doek(?) gevat in houten lambriseringen uit vierde kwart 19de eeuw.

In het verlengde van het woonhuis rechts aangebouwde dienstvleugel bestaande uit voormalig koetshuis en personeelswoningen. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel onder zadeldak (Vlaamse pannen). Licht uitspringend middenrisaliet gevormd door drie ruime rondbogen op imposten met poorten en zolderluik in de boogvelden. Aan beide zijden geflankeerd door een eenvoudig enkelhuis van twee traveeën met vierkante vensters op de lagere bovenverdieping. Aflijnende houten kroonlijst.

Vrijstaande voormalige hovenierswoning aangepast tot huis van één bouwlaag met landelijk uitzicht.

Vierkante gloriette aan de straatkant (links), volgens kadastergegevens daterend van 1882. Witbepleisterd gebouwtje onder tentdak (leien) met rechthoekige omlijste muuropeningen en omlopende houten kroonlijst.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXI (Gentbrugge), 1882/5.

Auteurs: Verbeeck, Mieke