Arbeiderswoningen in steegbeluik

Beschrijving

Nummers 1-46. Steegbeluik met toegang op straatbreedte uitziend op de Auguste Van Ooststraat in de ogenaamde Bassijawijk. Afgelijnd in 1885 en kort nadien reeds volgebouwd. Twee straatwanden afgezet met drie verschillende reeksen arbeidershuizen van hetzelfde type: van twee traveeën en twee bouwlagen met repeterend schema onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Doorlopende bakstenen gevels met verscheiden versiering: nummer 2-20 met geledingen afgelijnd door overhoekse muizentand en rechte tandlijst; nummer 22-40 met gewitte negblokken, boogstenen en horizontale banden; nummer 7-45 vertoont verbonden bakstenen druiplijsten boven de muuropeningen. Vergroot benedenvenster van nummer 7 in houten winkelraamomlijsting. Zelfde sierankers en toepassing van een blind venster in de deurtravee voor de drie huizentypes.

Auteurs :  Verbeeck, Mieke