Alleenstaand burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Alleenstaand burgerhuis

Beschrijving

Alleenstaand ruim burgerhuis van het dubbelhuistype met vijf traveeën en twee bouwlagen, onder mansardedak (leien), volgens kadastergegevens van 1891. Voortuin afgesloten door middel van ijzeren hek en haag, toegang tussen vierkante gemetste bakstenen hekpijlers op de hoek. Gevels met vernieuwd parement.

Links aangrenzende gemetste bakstenen toegangspoort van de verdwenen Hofmeierij (zie straatnota). Als type kenmerkend voor de grote 16de- en 17de-eeuwse hoeven van de streek: brede tudorboogvormige doorgang met zandstenen boogstenen, recht afgewerkt met ezelsrug (Vlaamse pannen). Ingemetste arduinen gesculpteerde steen met wapenschild van Frans Bossier, heer van Wortegem, sinds 1615 eigenaar van de omwalde hofstede, tevens voorzien van leuze: "Bubalo annulus hominis rex". Frans Bossier was raadspensionnaris van Sint-Pietersabdij en advocaat van de Raad van Vlaanderen.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XX (Ledeberg), 1891/6.
  • DE POTTER F. en BROECKAERT J. 1864-1870: Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen (reeks I, deel 4), Gent, 7-10.

Auteurs: Verbeeck, Mieke