erfgoedobject

Tweezijdig bebouwd steegbeluik

bouwkundig element
ID
26541
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26541
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Tweezijdig bebouwd steegbeluik met knik en toegang op straatbreedte, volgens gevelopschrift in zijgevel van het hoekhuis nummer 114 zogenaamd "Cité Anglaise Fr. Hillaert Gand 1878". Opgetrokken op de plaats van de circa 1875 gesloopte Sint-Lievenskerk, welke dateerde van 1791 en uitgebreid was met zijbeuken in 1837-38. Hoeken gevormd door telkens twee huizen (nummer 44, 46 en 114, 116) met neoclassicistische inslag, twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en wit geschilderde lijstgevel met afgeschuinde deurtravee op de hoek. Begane grond met horizontale banden, rechthoekige muuropeningen onder dunne puilijst. Omlijste getoogde bovenvensters met leeuwenkop in de stucsluitsteen. Fries met langgerekte spiegel, op de afgeschuinde hoek met medaillon voorzien van paardenkop. Houten kroonlijst. Gekasseide steeg met voetpad aan weerszijden, midden voor de knik in het straatverloop, een overdekte pomp, namelijk onder tentdak (leien) op vier arduinen zuilen.

Arbeidershuizen van twee traveeën en twee bouwlagen met repeterend schema. Nummer 48-56 en 106-112 gecementeerd, de overige beraapt met vlakke witbepleisterde omlijste rechthoekige muuropeningen, gewit blind venster in de deurtravee; geledingen horizontaal gemarkeerd door doorlopende bepleisterde borstwering en fries met houten kroonlijst.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tweezijdig bebouwd steegbeluik [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26541 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.