Sint-Gregoriuscollege

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Gregoriuscollege

Beschrijving

Sint-Gregoriuscollege, in 1877 door het bisdom opgerichte school. Huidig hoofdgebouw van de school dateert volgens kadastergegevens van 1902. Bakstenen gebouw met eclectische inslag en gesitueerd achter ondiepe afgesloten voortuin; drie verdiepingen onder zadeldak met verspringend dekschild (leien, nok parallel met de straat). Verankerde lijstgevel van zeven traveeën met rechter uitgebouwde vierkante toren met vier geledingen, voorzien van houten lantaarn met spits (leien). Benedenvensters met kruiskozijnen tussen steunberen. Rechthoekige bovenvensters per travee tussen pseudopilasters en onder rondboogarcade. Borstweringen versierd met boogfriezen. Neogotisch poortgebouwtje voor de toren, opgetrokken uit grijze natuursteen, onder snijdende leien zadeldaken. Tudorboogpoort in trapgevel met dubbel topstuk. Rechterzijtrapgevel met spitsboogvenster en zwaar rond topstuk.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XX (Ledeberg), 1882/35, 1902/9.

Auteurs: Verbeeck, Mieke