Kasteel Herry

Beschrijving

Voormalig "kasteel Herry", ook zogenaamd Les Vignes Vierges, heden zogenaamd Ontmoetingscentrum Kolle. Circa 1830 werd door Gust Herry-Vispoel een kasteel gebouwd, en reeds verfraaid in 1837; wederopbouw in de jaren 1880, naar verluidt onder leiding van architect J. Schadde en laatste verbouwing in 1905. Het omwalde park werd in 1956 verkaveld door de aanleg van de Unescolaan en de Kollekasteelstraat. Sinds 1969 doet het gebouw dienst als ontmoetingscentrum, zogenaamd Kollekasteel en tezelfdertijd werden de walgrachten gedempt. Toegang via ijzeren hek tussen dubbele bakstenen pijlers.

Heden bakstenen gebouw verwerkt met hardsteen voor de sterk belijnende speklagen; de plint en venster- en deuromlijstingen, afgedekt met mansardedak (leien) met dakkapellen, Rechthoekige muuropeningen. Oostgevel met uitbouw van één travee met hal. In zuidgevel veelhoekige bakstenen uitbouw op de benedenverdieping en houten erker erboven.

Ten noorden breed gebouw met voormalig aangepast wagenhuis geritmeerd door rondboogarcade op eenvoudige pilasters, afgedekt met zadeldak met dakkapelletjes.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXIX (Mariakerke), 1837/12, 1889/2, 1905/11.
  • BRAEKELEIRS J. 1977: Heemkundige sprokkelingen over Mariakerke, Mariakerke, 194.

Auteurs: Lanclus, Kathleen