Landhuis La Maison Blanche met park

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Mariakerke
Straat Henri Storystraat
Locatie Henri Storystraat 2-6, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteeltje La Maison Blanche

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Landhuis La Maison Blanche met park

Deze bescherming is geldig sinds 25-03-1997.

Beschrijving

Zogenaamd "La Maison Blanche". 19de-eeuws kasteeltje in omwald park, aangelegd in Engelse landschapsstijl met grillige vijver en onder meer smeedijzeren brugje in neorococostijl. Gebouwd op de plaats waar circa 1600 "dhoyers van Daneel van den Eeckhaute" hun hofstede hadden. Door bankier Isidoor Verhaeghe gekocht in 1860, kasteel gesloopt en wederopgebouwd. Later en tot heden in handen van de familie Story. Een gevelsteentje aan de keldertrap in de achtergevel vermeldt "Verhaeghe-Vanrullen/ propriétaire/ Oscar Verhaeghe fils/ Wilbrant architecte/ juin 1860". Het jaartal is thans onleesbaar geworden.

Bepleisterd en witgeschilderd kasteeltje met souterrain en twee bouwlagen, onder schilddak (leien). Rechthoekige plattegrond met aan de voorzijde twee zeshoekige hoektorentjes en aan de achterzijde zeshoekige centrale uitbouw onder afgeknotte kegelvormige spits met ijzeren bekroning. Horizontaal belijnde gevels door arduinen kordons, imitatiebanden op de begane grond en gekornist omlopend hoofdgestel. Rechthoekige benedenvensters en licht getoogde bovenvensters Voorgevel gemarkeerd door de brede steektrap bewaakt door twee zwartgeverfde, ijzeren gevleugelde leeuwen, leidend naar de rechthoekige omlijste deur met bekronend gebogen fronton. Het licht vooruitspringende centraal deurrisaliet is in het hoofdgestel verfraaid met een rond uurwerk. De kegelvormige daken van de hoektorentjes zijn voorzien van oeils-de-boeuf en decoratieve ijzeren balustrade.

Bakstenen dienstgebouw links naast het ijzeren toegangshek over de walgracht.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXIX (Mariakerke), 1866/2.
  • BRAEKELEIRS J. 1977: Heemkundige sprokkelingen over Mariakerke, Gent, 189-191.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1983

Aanvullende informatie

Het park in landschappelijke stijl, aan de twee straatzijden omgracht, is voorzien van een langgerekte serpentinevijver met twee bruggetjes met sierlijk smeedijzeren leuningen in romantische stijl. Links naast het toegangshek staat een bakstenen dienstgebouw met oranjerie met nog aanwezige oranjebomen in de hoger opgetrokken travee met beglaasde poort. In de zuidoostelijke hoek van het park werd tijdens de Tweede Wereldoorlog een (nog bestaande) bunker gebouwd.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO001085, Kastelen en buitenplaatsen te Gent (S.N., 1997).

Cox, Lise (12-08-2015 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Mariakerke

Mariakerke (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.