Kasteel De Baent of De Locht

Beschrijving

Gebouwd in 1856 door baron Bernard de Fauconval, nabij de grens met Lier; voor de Eerste Wereldoorlog jarenlang in gebruik als directeurswoning van de bijhorende fabriek, die omwille van bouwvalligheid in de periode 1968-1973 werd afgebroken; achtereenvolgens was er een papierfabriek (1856), nadien een stokerij, een meststoffen-, een kaarsen-, een conservenfabriek, een oliepletterij en een margarinefabriek. Nadien lange tijd onbewoond, domein met gebouwenbestand in 1966 aangekocht door de gemeente Duffel om een jeugd- en cultureel centrum in te richten. De omgeving werd aangelegd als park en in het bijgebouw werd vanaf 1978 het "Heemhuis" ondergebracht, heropend in 1988, en voorzien van een rijke verzameling historisch materiaal in verband met Duffels' verleden.

Gelegen te midden van een park aan de Nete; onderkelderd, eclectisch landhuis op rechthoekige plattegrond met dubbelhuisopstand. Beschilderde en bepleisterde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op de straat, kunstleien) met dakvenster. Ordonnerende pilasters, waartussen neogotische, spitsbogige muuropeningen zijn uitgespaard. Rechthoekige keldervensters. Achtergevel met licht getoogde muuropeningen en aflijnende baksteenfries. Aangepast interieur.

Links aanbouwsel van twee bouwlagen onder plat dak als latere uitbreiding met gelijkaardig uitzicht. Sobere, witgeschilderde bijgebouwen, voormalige werkplaatsen, van één tot twee bouwlagen, geritmeerd door lisenen en rechthoekige muuropeningen, waarvoor bouwaanvragen van 1929.

• Technische Dienst Duffel, 9.4.3.1., Bouwaanvragen nummers 471 en 530.
  • S.N., Monumentenfolder gemeentebestuur.