erfgoedobject

Gemeenteschool en onderwijzerswoning

bouwkundig element
ID
26646
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26646

Juridische gevolgen

Beschrijving

Donkere bakstenen gemeenteschool en onderwijzerswoning, heden dagverblijf en peutertuin nummer 32 van de stad Gent, naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny en volgens kadastergegevens van 1871.

Rechts onderwijzerswoning van het dubbelhuistype met drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen, nok parallel met de straat). Lijstgevel begrensd door hoekpilasters en midden met een licht uitspringend deurrisaliet dat voorts gemarkeerd is door een puntgeveltop met schouderstukken en oculus. Getoogde muuropeningen onder arduinen druiplijsten aanzettend op consooltjes. Begane grond afgelijnd door rode terracottategelfries tussen arduinen kordons. Deur ingeschreven in brede arduinen omlijsting op neuten, afgezet met gebogen druiplijst voorzien van drupstenen. Onderbroken hoofdgestel met brede overhoekse baksteenfries en op de hoeken gekorniste kroonlijst.

Linkervleugel van één verdieping en negen traveeën geritmeerd door verhoogde steekboogarcade op pilasters. Steekboogvensters en -deuren in licht verdiepte muurvelden, met ijzeren roedeverdeling. Gelijkaardig aflijnend hoofdgestel als voor de onderwijzerswoning.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XVII (Oostakker), 1871/11.
  • POELMAN R. 1976: Oostakker in de 19de eeuw, s.l., 54.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 1983


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeenteschool en onderwijzerswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26646 (Geraadpleegd op 14-04-2021)