Gemeenteschool en onderwijzerswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Oostakker
Straat Gentstraat
Locatie Gentstraat 214, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Donkere bakstenen gemeenteschool en onderwijzerswoning, heden dagverblijf en peutertuin nummer 32 van de stad Gent, naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny en volgens kadastergegevens van 1871.

Rechts onderwijzerswoning van het dubbelhuistype met drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen, nok parallel met de straat). Lijstgevel begrensd door hoekpilasters en midden met een licht uitspringend deurrisaliet dat voorts gemarkeerd is door een puntgeveltop met schouderstukken en oculus. Getoogde muuropeningen onder arduinen druiplijsten aanzettend op consooltjes. Begane grond afgelijnd door rode terracottategelfries tussen arduinen kordons. Deur ingeschreven in brede arduinen omlijsting op neuten, afgezet met gebogen druiplijst voorzien van drupstenen. Onderbroken hoofdgestel met brede overhoekse baksteenfries en op de hoeken gekorniste kroonlijst.

Linkervleugel van één verdieping en negen traveeën geritmeerd door verhoogde steekboogarcade op pilasters. Steekboogvensters en -deuren in licht verdiepte muurvelden, met ijzeren roedeverdeling. Gelijkaardig aflijnend hoofdgestel als voor de onderwijzerswoning.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XVII (Oostakker), 1871/11.
  • POELMAN R. 1976: Oostakker in de 19de eeuw, s.l., 54.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1983

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Oostakker

Oostakker (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.