erfgoedobject

Brouwerswoning van brouwerij Migom

bouwkundig element
ID
26649
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26649

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig brouwershuis van brouwerij Migom. Breedhuis van het dubbelhuistype met vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag, met schilddak (pannen), naar verluidt gebouwd in 1910. Vrij sobere bakstenen lijstgevel op natuurstenen plint. Licht uitspringend deurrisaliet als middentravee. Rechthoekige muuropeningen waarvan de ijzeren 1latei met rozetten rusten op natuurstenen imposten. Tweekleurige ontlastingsbogen van geglazuurde baksteen. Dezelfde baksteen is ook aangewend in ritmerende horizontale banden. Opmerkelijk mooie geglazuurde, gekleurde faïencetegeltableaus op de borstwering der bel-etage en bovenaan in het deurrisaliet: voorstelling van het werk op de akker bij zonsopgang en zonsondergang en symbolen van het brouwersbedrijf. Aflijnende houten kroonlijst.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 1983

Aanvullende informatie

De decoratieve keramische tegelpanelen zijn gemaakt door het Maison Helman Céramique uit Brussel Sint-Agatha-Berchem.

  • Informatie verstrekt door Mario Baeck (23 november 2017).
  • BAECK M. 2017: Maison Helman. Producent van decoratief bouwaardewerk te Sint-Agatha-Berchem. Fabricant de Céramique architecturale décorative à Berchem-Sainte-Agathe, Sint-Agathe-Berchem, Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Achtenberg.
Datum: 23-11-2017

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brouwerswoning van brouwerij Migom [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26649 (Geraadpleegd op 08-03-2021)