Boerenwoning met bijgebouwen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Beschrijving

Drie huisjes ondergebracht in een voormalig boerenhuis (?) van één bouwlaag, onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), uit midden 19de eeuw (nummer 34, 40). Rechts haaks aangebouwde bijgebouwen (nummer 32), volgens kadastergegevens uitgebreid in 1877, langs de straat onderbroken voor een ijzeren hek. Gewitte en gecementeerde voorpuntgevel op gepikte plint met enkelhuisopstand. Rechthoekige muuropeningen, met duimen voor de vensters. Half blinde gewitte en beraapte linkerzijgevel op gepikte plint. Vijf traveeën met rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters, onder aflijnende geprofileerde daklijst.

Links kleine stal met zadeldak (nok loodrecht op de straat) met pomp, stal achterin parallel met de straat, uit midden 19de eeuw, aangepast in 1877.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XVII (Oostakker), 1877/18.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

De erfgoedwaarde van het geheel ging verloren. Het voorste deel van de oorspronkelijke woning (nummer 34) is sterk verbouwd en nummer 40 achteraan is volledig vernieuwd; de voormalige bijgebouwen (nummer 32) zijn ook ingrijpend aangepast. De stal achteraan is gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els