Hotel de Lourdes

Deelgemeente Oostakker

• Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hotel de Lourdes

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met omgeving

Beschrijving

Zogenaamd "Hotel de Lourdes" deel uitmakend van de oorspronkelijke infrastructuur van het bedevaartsoord, heden restaurant.

Alleenstaand neogotisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak (Vlaamse pannen met vorstkam, evenwijdig met de straat), tussen zijtrapgevels en voorzien van twee getrapte dakkapellen, opgetrokken in 1876. Bakstenen lijstgevel. Bovenverdieping met over de hele gevelbreedte doorlopende houten loggia onder leien lessenaarsdak. Rondboogdeur. Achtergevel met zware achtkantige bakstenen toren onder leien spits.

Rechts losstaand bijhorend dienstgebouw (loodrecht ten opzichte van de straat), voormalig koetshuis. Verankerde baksteenbouw van één bouwlaag onder steil zadeldak (leien met vorstkam) voorzien van puntvormig dakvenster en twee dakkapellen. Gewitte voorpuntgevel met houten windborden.

Auteurs: Verbeeck, Mieke