Poort Hof te Sloten

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Poort Hof te Sloten

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Poortgevel

Beschrijving

Gerestaureerde rechte bakstenen poortgevel uit eerste kwart 17de eeuw, afgedekt door een rij Vlaamse pannen en tussen twee lagere, rechte zijmuren grotendeels opgetrokken van 20ste-eeuwse baksteen. Brede tudorboogvormige poort met zandstenen hoek- en boogstenen. Kleine rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje midden boven de boog. Enig overblijfsel van het historisch belangrijk en nog deels omwalde goed genaamd Hof te Sloten. Tweede oudste nederzetting van Oostakker waar bewoningsresten zouden opgegraven zijn opklimmend tot de 6de eeuw. Wordt in de 9de eeuw meierij van de Sint-Baafsheerlijkheid en vanaf de 14de eeuw abdijhoeve. Begin 16de eeuw door brand vernield en heropgebouwd in 1615-1618. Bleef tot 1901 een landbouwbedrijf. In 1908 werden de oude hoevegebouwen vervangen door een bakstenen villa in neotraditionele stijl genaamd "Hof ter Linden", heden "Maria ter Linden".

• POELMAN R. 1975: Sloten, van nederzetting tot bedevaartsoord, Heemkundige Kring "De Oost-Oudburg", Jaarboek XII, 3-103.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

De villa werd gesloopt omstreeks 2006-2009.