Hoeve Wittewalle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Wittewalle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Middeleeuwse hoeve Wittewalle

Beschrijving

Historische, middeleeuwse hoeve zogenaamd Wittewalle, waarschijnlijk een voormalige abdijhoeve. Vroeger omwald, heden met behouden rechte toegangsdreef eindigend bij vrij recente gemetste vierkante gele bakstenen hekpijlers met ijzeren hek. Woonhuis en dienstgebouwen in U-vorm geschikt rondom het erf dat achteraan grenst aan een industrieterrein.

Dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat) oorspronkelijk opklimmend tot de 16de eeuw. Zijaandaken met muurvlechtingen aanzettend op hoge schouderstukken met zandstenen console. Verankerde bakstenen erfgevel op zandstenen plint met linkerbolkozijnen voutekamervenster; twee kruiskozijnen, twee getrapte dakvensters en een rondboogdeur met druiplijst. Alle zandsteen vernieuwd. Grondige restauratiewerken aan het woonhuis aangevat in 1979. Typisch voorbeeld van een "harde" restauratie.

Noordelijk aanleunende gewitte bakstenen stal van drie traveeën (19de eeuw?). Overige bijhorende dienstgebouwen (schuur en stallen) zonder noemenswaardigheden.

Auteurs: Verbeeck, Mieke