Burgerhuis met atelier

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met atelier

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit midden 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met imitatiebanden onder de puilijst. Getoogde vensters. Hoge bovenvensters in geprofileerde omlijstingen en op doorgetrokken cordon. Hoofdgestel met gelede architraaf, onversierd fries en kroonlijst met klosjes. Nieuwe rechthoekige poort uit eerste kwart 20ste eeuw.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Achter de woning bevinden zich ateliers. In 1922 startte Henri Platteau er een confectieatelier. Zijn zonen breidden het complex in 1930 grondig uit. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een nieuw atelier bij van 700 m². Begin 1970 werd de textielactiviteit stopgezet. Tot begin 21ste eeuw was de Sound Recording Center Steurbaut ondergebracht in het complex. De Academy One Studios zetten sinds 2009 de opname-activiteiten verder, en breidden uit naar filmopnames. Dit bedrijf richtte het gebouw volledig opnieuw in, maar behield bij de renovatie de historische en authentieke sfeer. De historische smeedijzeren liftconstructie is bijvoorbeeld behouden.

• ACADEMY ON STUDIOS 2019: Academy One Studios – Van textiel tot film, Gent: Open Monumentendag 8 september 2019, Gent, 6-8.