Gemeentehuis Sint-Amandsberg

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Sint-Amandsberg
Straat Antwerpsesteenweg
Locatie Antwerpsesteenweg zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Gemeentehuis Sint-Amandsberg

Deze bescherming is geldig sinds 13-03-1996.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Sint-Amandsberg

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis. Monumentaal, vrijstaand gebouw op rechthoekige plattegrond, in neogotische stijl geconstrueerd naar ontwerp van architect M. De Noyette in 1883. Gesitueerd op de hoek van de Antwerpsesteenweg en de Visitatiestraat ten zuiden van de Kapelleberg. Twee bouwlagen op souterrain, van Boomse baksteen en blauwe steen van Soignies met sokkel van Doornikse steen, afgedekt met zadeldak (nok parallel met de straat, leien) met houten dakkapellen.

Vier verschillend uitgewerkte gevels. Voorgevel (zuiden) met rechts vierkante toren van drie geledingen. Hoeknis met Heilige Amandusbeeld op zuil en onder baldakijn. Derde geleding met galmgaten en horloge, voorzien van octogonale hoektorentjes en bekroond met geajoureerde balustrade. Oorspronkelijke afgeknotte achtzijdige spits met lantaarn in 1935 afgerukt door de wind en vervangen door slankere torenspits naar ontwerp van architecten J. en A. Rooms. Linkerhelft van zuidelijke gevel met puntgevel van drie traveeën, bordestrap met geajoureerde leuningen en Brugse travee met kruiskozijnen en blind traceerwerk. Korfboogpoort in spitsboogomlijsting. Oostelijke zijgevel: lijstgevel van zes traveeën met uitkragende ronde traptoren op de zuidelijke hoek. Souterrain met bolkozijnen en overige verdieping met Brugse travee. Daklijst met gekanteelde attiek. Analoge westelijke zijgevel met erkeruitbouw op zuidelijke hoek. Achtertrapgevel (noorden): tussen octogonale hoektorentjes en centrale brede muurdam met spaarvelden. Voorts Brugse travee met fijne baksteenprofielen en -traceringen.

Interieur: voormalige raadzaal met bewaarde natuurstenen schouwmantel, houten lambriseringen en geprofileerde moerbalken.

  • DENYS H. 1940: Sint-Amandsberg en de negenmeimarkt 1540-1940, Gent, 34.
  • S.N. 1894: L'Emulation, pl. 39, 40, 41.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1983

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Antwerpsesteenweg (19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding)

Antwerpsesteenweg (Gent)

maakt deel uit van Antwerpsesteenweg (Sint-Amandsberg)

Antwerpsesteenweg (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.