Twee rijhuizen ontworpen door J. Rooms

Beschrijving

Twee verwante rijhuizen van twee bouwlagen en respectievelijk twee en één traveeën, onder pseudo-mansardedak (pannen en leien), volgens archiefstukken van 1909 en naar ontwerp van architect J. Rooms. Nummer 265 met gedateerde gevelsteen (1909) en architectvermelding in de plint. Gekleurde bakstenen lijstgevels met natuurstenen plint, dorpels, boogstenen en ornamenten. Duidelijke Art Nouveau inslag in de vormgeving der vensters (hoefijzerboog), de uitwerking der imposten en in de vloeiende lijn van het klokvormig dakvenster van nummer 265. Houten dakkapel met toog en gemetste winkelpui met bewaard houtwerk voor deur en winkelraam van nummer 267. Spiegelpaneel vroeger voorzien van opschrift "In Saffelaere" (confer oude prentbriefkaart).

• Dienst Stedenbouw en Stadsarcheologie, Plans architect J. Rooms.

Auteurs: Verbeeck, Mieke