Villa Marcelle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Marcelle

Beschrijving

Woonhuis van de voormalige bloemisterij G. Wibier volgens gevelsteen zogenaamde "Villa Marcelle". Villa in neotraditionele stijl, van het dubbelhuistype met twee bouwlagen, onder hoog schilddak (leien met ijzeren nokhek). Volgens kadastergegevens van 1901 en volgens oude prentbriefkaarten naar ontwerp van architect J. Rooms. Baksteenbouw horizontaal belijnd door omlopende horizontale banden en voorzien van sierankers. Ontlastingsbogen bezet met één of meerdere diamantkoppen. Accent van de bouwmassa op de zuidoostelijke hoek: afgeschuinde hoektravee overgaand in polygonale hoektoren van vier geledingen; houten daklijst op consoles en leien spits uitlopend op ijzeren bekroning met windwijzer. Uitspringend deurrisaliet eindigend op puntvormig dakvenster onder versierde overstekende zadeldakkap met opengewerkte windborden. Gelijkaardig doch kleiner dakvenster boven bredere venstertravee. Rechterzijpuntgevel met erkeruitbouw op begane grond, overstekend zadeldak met opengewerkte windborden. Originele houten voordeurportiek vervangen door glazen en ijzeren luifel. Boogvelden in vlechtwerkverband.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XIIX (Sint-Amandsberg), 1901/11.

Auteurs: Verbeeck, Mieke