erfgoedobject

Kliniek Sint-Amandus

bouwkundig element
ID
26754
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26754

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kliniek Sint-Amandus
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kliniek Sint-Amandus
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Complex bakstenen gebouw met neoromaanse inslag, volgensopschrift gevelsteen, ingemetseld in de voorgevel der kapel, daterend van 1877 en naar ontwerp van architect M. De Noyette. Vleugel van twee bouwlagen, nok parallel met de straat, met uitspringende hoekrisalieten onder schild- en zadeldaken (pannen). Haaks middenvoor ingeplante kapel met aan de straat palende voorgevel, onder zadeldak (leien).

Eénbeukige kapel van vijf traveeën met kleine achtkantige klokkentoren ter bekroning van de afgeknotte voorpuntgevel. Voorgevel met arduinen sokkel, hoeksteunberen, schouderstukken op natuurstenen imposten en dito topaflijning. Rondboogvormig portaal met arduinen omlijsting waarin rechthoekige deur met latei op imposten, driekwartzuiltjes in de uitgeholde dagkanten en Heilige Amandus tussen engelen in halfverheven reliëf voorgesteld in het boogveld. Bekronend roosvenster ingeschreven in spaarveld met gelijkaardige omlijsting als het portaal. Eerste travee der zijgevels tussen steunberen met boven elkaar twee kleine rondboogvensters en een oculus. Overige traveeën met ruime rondbooglichten in door lisenen afgescheiden spaarvelden afgelijnd door boogfries. Gevel horizontaal belijnd door terracottafriezen met vierpasmotief, onder meer op de daklijst onder de houten kroonlijst met klossen. Zelfde en doorlopende gevelaflijning voor de aanleunende vleugels van de kliniek. Onversierde rondboogvormige muuropeningen, deurtravee in de hoek gemarkeerd door steunbeer. Drie traveeën van de puntgevels der risalieten ingeschreven in rondboogvormige spaarvelden en met hoeksteunbeer.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kliniek Sint-Amandus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26754 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.