Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Kleine voormalige hoeve bestaande uit woning (noorden) (loodrecht ten opzichte van straat) en een dwarsschuur ten westen achteraan in de tuin (evenwijdig met de straat), het geheel aan het oog onttrokken door bomen en een haag aan de straatkant. Bewaarde vierkante gemetste bakstenen hekpijlers, rechts met behouden getraliede nis.

Boerenhuis op L-vormige plattegrond, met vijf traveeën en van het dubbelhuistype, onder snijdende schilddaken (Vlaamse pannen); kern uit de 18de eeuw doch aangepast midden 19de eeuw. Links behouden aanzet van zijaandak met muurvlechtingen. Verankerde en gewitte baksteenbouw op gepikte plint met zuidelijke voorgevel. Rechthoekige muuropeningen met houten latei. Vensters met luiken en arduinen lekdrempels. Aflijnende geprofileerde daklijst. Linker zijpuntgevel verlengd en verhoogd met één bouwlaag tot lijstgevel (zie verticale bouwnaad links van pomp met vergaarbak). Deur met klein venster in toegevoegde deel. Twee getraliede vensters op dorpels met tegels en een klein vierkant venster onder de hanggoot.

Gewitte bakstenen stal onder pannen zadeldak met overstekend dakschild op houten schoren, en met aalpomp.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

De bedrijfsvleugel ten westen werd gesloopt omstreeks 1992.