Winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vier winkels

Beschrijving

Rij van vier handelshuizen van twee bouwlagen, onder mansardedak (pannen en leien), volgens kadastergegevens daterend van 1932, sterk gelijkend op realisaties van architect G. Henderick. Baksteenarchitectuur met reminiscenties aan de Amsterdamse School, confer de versiering van de borstwering en geveltop van nummers 245 en 251, de dakgootconsoles van nummers 247 en 249. Symmetrisch opgebouwde lijstgevel met toepassing van scherpe puntgevels op de hoeken. Benedenverdieping bezet met kleine, vierkante geglazuurde tegeltjes en eenvoudige rechthoekige muuropeningen, gedeeltelijk aangepast. Kenmerkend zijn verder: de weinig uitgesproken erkers met paneelversiering, gecementeerde gevelonderdelen, de drielichten, de brede liggende rechthoekige zolder- en dakvensters en de typische geometrische roedeverdeling der vensters.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XIX (Sint-Amandsberg), 1932/85.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Van de vier oorspronkelijke handelshuizen werden de nummers 247 en 249 inmiddels gesloopt. Nummer 245 werd verbouwd.

Auteurs: Jacobs, Els