Twee burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

Beschrijving

Twee samenhorende rijhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen, onder mansardedak (leien) met drie dakkapellen, uit begin 20ste eeuw. Lijstgevel van oranje en geelgekleurde baksteen met verwerking van natuursteen voor plint en art-nouveaugetinte vensteromlijstingen. Links begrensd door smalle liseen, rechts door licht uitspringend poortrisaliet. Tweekleurige baksteen verwerkt in banden, bogen en siermotieven onder de houten goot. Rechthoekige muuropeningen van begane grond met ijzeren I-latei. Benedenvensters tussen gebogen en onderaan uitwaaierende natuurstenen imposten met versieringen in reliëf en geïncrusteerd; voorts ingeschreven in driekwartcirkelvormige boog. Getoogde bovenvensters tussen op natuurstenen consoles aanzettende pseudopilasters, voorzien van natuurstenen booglijst en imposten met gebogen en zwellend profiel.

Auteurs: Verbeeck, Mieke