Twee burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

Beschrijving

Twee onderkelderde rijhuizen van één travee en drie bouwlagen, volgens spiegelbeeldschema gebouwd met plat dak, gedateerd anno 1907 op cirkelvormige panelen midden bovenaan; gevelopschrift daaronder: "yzer beton / stelsel / A. D'Havé". Vroege toepassing van betonconstructie met vrij strak uitgewerkte gecementeerde lijstgevel met art-nouveau-inslag. De gekoppelde deurtraveeën vormen een voorts blind hoger opgaand risaliet met een traditioneel Vlaams huiselijk tafereel in reliëf onder het opgehangen opschrift "Oost-West Thuis-Best". Venstertravee tussen smalle muurdammen, met trapezoïdale erker en dito balkon onder platte betonnen luifel. Behouden ijzerwerk van bovenlichten deur; houtwerk vensters sporadisch bewaard. Linker keldervenster gewijzigd tot garage.

Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  :