Parochiekerk Heilig Hart

Deelgemeente Sint-Amandsberg

• Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Heilig Hart

Beschrijving

Parochiekerk Heilig Hart. Gesitueerd op het geplaveid en deels met bomen omzoomd plein tegenover de Heilig-Hartstraat. Parochie erkend in 1877. Ter vervanging van de houten noodkerk opgericht in 1881-1883 naar ontwerp van architect G. Hoste. Eerstesteenlegging op 26 juni 1881, gebouwd van oost naar west, inwijding op 21 oktober 1883. Torenspits pas in 1910 toegevoegd.

Driebeukige basilicale kerk van vijf traveeën, transept van twee traveeën, koor met absis en twee absidiolen, uitgebouwde zware vierkante westelijke toren met aan noordkant aangebouwde doopkapel. Streng neogotisch gebouw van baksteen op natuurstenen sokkel.

Mobilair: neogotisch geheel: hoofdaltaar (1884), preekstoel (1890), koorgestoelte (1897) van Mathias Zens, communiebank uit diens atelier, vier biechtstoelen van Joseph Bauwens, schilderwerk van G. Blansaer en orgel van 1886.

• VANDERSTRAATEN F. 1978: De Heilig Hartparochie 1878-1978, Sint-Amandsberg, 26-65.

Auteurs: Verbeeck, Mieke