Hof van Heirlegem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof van Heirlegem

Beschrijving

Voormalig "Hof van Heirlegem", heden jeugdclublokalen. Overblijvende hoevegebouwen met voornamelijk historisch belang, gesitueerd op de hoek van de Dendermondsesteenweg en de Herlegemstraat (oude binnenweg), vlakbij de grens met de gemeente Destelbergen. Het goed "Herlingehem" wordt reeds vermeld in 966 als hoeve gesticht door de Gentse Sint-Baafsabdij, maar gaat mogelijk terug op een nog oudere nederzetting (ten vroegste eind Merovingische tijd). De aanvankelijke abdijhoeve evolueerde van leen tot achterleen van Sint-Baafsabdij. Gesitueerd in het moerassige Roosbroek en niet ver van de Schelde vertoonde het goed volgens geografische bronnen een motte met walgracht. Na haar verwoesting in 1677 werd de hoeve heropgebouwd. Bij opgravingen in 1964 zouden grondvesten (van de oorspronkelijke hoeve?) tussen schuur en woonhuis blootgelegd zijn. Voormalig boerenhuis (zuiden) met losse haaks ingeplante schuur opklimmend tot eind 17de eeuw, ingeplant op een grotendeels ingebouwd driehoekig terrein met een door een rij populieren afgezette gekasseide toegangsweg. Vrij ingrijpende restauratiewerken van 1961 onder leiding van M. Steel bepalen het uitzicht van de resterende hoevegebouwen.

Gewit bakstenen woonhuis op gepikte plint; dubbelhuistype met vier traveeën en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen met vernieuwde dorpels, kozijnen en luiken, geprofileerde bakstenen daklijst. Behouden geprofileerde moerbalken en deels bewaarde rode gebakken vloertegels (onder meer in opkamer) getuigen van de oude kern. 20ste-eeuws achteraanbouwsel.

Ten oosten verankerde en gewitte bakstenen dwarsschuur met gepikte plint, onder vrij steil zadeldak (Vlaamse pannen), behouden zijaandaken met muurvlechtingen, achterdakschild (oosten) verlengd met knik. Westgevel midden met brede korfboogpoort: verankerde bakstenen boog en zandstenen negblokken tot halverhoogte. Luchtgaten met siertralies.

Overige dienstgebouwen (onder meer koestallen) gesloopt.

• CLAUWAERT A. 1976: Het Hof van Heirlegem, De Schakel 4.1.
  • VAN BOSTRAATEN H. Ch. 1967: Een Romeinse nederzetting op het Hof van Heirlegem te Sint-Amandsberg?, Heemkundige Kring "De Oost-Oudburg", Jaarboek IV, 28-29.
  • VANDERSTRAATEN F. 1978: De H. Hartparochie 1878-1978, Sint-Amandsberg, 74-76.

Auteurs: Verbeeck, Mieke