Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Beschrijving

Kleine burgerhuizen in eenheidsbebouwing van twee traveeën en drie bouwlagen met repeterend schema, uit vierde kwart 19de eeuw. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels met horizontaal door cordons gemarkeerde geledingen en telkens blinde bovenvensters in de deurtravee.

Nummers 6-26 met getoogde muuropeningen, bredere benedenvensters en in omlijste bovenvensters met stucsluitsteen, nummer 14-24 met meisjeshoofd op de eerste bovenverdieping. Nummers 27-35 van hetzelfde type doch met luiken voor de benedenvensters en lagere bovenste vensters tussen uitgelengde modillons. Nummer 45 (hoekhuis met Beeldhouwersstraat) met afgeschuinde hoektravee tussen kolossale pilasters en onder driehoekig fronton op consoles. Nummers 9-17 met rechthoekige muuropeningen en behouden houten winkelraamomlijsting voor nummer 9-11 en 15; lage ijzeren leuningen voor de bovenste vensters.

Daarnaast ook eenvoudige bakstenen rijhuizen in eenheidsbebouwing, bijvoorbeeld nummers 28-30 gedateerd 1883 door middel van muurankers.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Een aantal van de hier aanwezige burgerhuizen in eenheidsbebouwing werden verbouwd: 14, 18, 20, 22, 24, 26, 33 en 35.

Auteurs: Jacobs, Els