Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble gevormd door zeven enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen (drie bouwlagen voor nummer 74) met mansardedak voorzien van dakkapellen; zadeldak voor nummers 68, 74, 80, volgens kadastergegevens van 1907. Tweekleurige bakstenen lijstgevel met neotraditionele inslag.

Hoekrisalieten gevormd door bredere gevels met poorttravee en licht uitspringende venstertravee met getrapt dakvenster. Licht uitspringend middenrisaliet gevormd door nummer 74 met uitspringend muurveld voor bovenvensters. Venstertravee onder gebogen top met aanzetten en topstuk. Toepassing van muizentanden en boogfriezen en verder panelen van vierkante faiencetegels waaronder imitatie Delftse tegels.

Achterin gelegen bedrijfsgebouwen (ontoegankelijk) circa 1920 ingenomen door de katoenspinnerij en -weverij Van Temsche. Bijhorende rijhuizen aan de straat naar verluidt aangepast tot bureelgebouw van het bedrijf.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XIX (Sint-Amandsberg), 1907/34.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

De achterin gelegen bedrijfsgebouwen van katoenspinnerij en -weverij Van Temsche werden gesloopt omstreeks 1982.

• Informatie verkregen van de stad Gent (25 september 2020).