Huis Cumont ()

Sierlijk uitgewerkt rijhuis van het dubbelhuistype bestaande uit zes traveeën. Een hoge hardstenen sokkel bevat segmentboogvormige keldervensters met ijzeren hek. De bouwlaag wordt geaccentueerd door een vlakke hardstenen puilijst en lekdrempels verbonden door cordons. De rechthoekige vensters zijn ingeschreven in een geriemde omlijsting van hardsteen met oren en drup. De benedenvensters zijn voorzien van een consolesleutel, de bel-etagevensters bevinden zich onder een druiplijst, waarvan centraal twee deurvensters onder een segmentboogvormig fronton en voorzien van een zwaar hardstenen balkon. Het entablement heeft spiegels tussen de consoles die de kroonlijst en tandlijst steunen.

Interieur

De koetsdoorrit in neoclassicistische stijl is momenteel naar de tuinzijde toe gedicht. De doorrit is voor zien van een mozaïekvloer, een marmeren plint en een gepleisterd vlak plafond. Rechts in de koetsdoorrit geeft een monumentale toegang aansluiting tot de hoger gelegen traphal. De toegang wordt geflankeerd door gekoppelde vrijstaande zuilen met Ionische kapitelen. De traphal met marmeren vloer in geometrisch patroon van zwarte, witte en rode kleur heeft een gepleisterd plafond met centraal stucwerk en kooflijst voorzien van panelen en klossen, evenals dubbele deuren in een geaccentueerde geriemde omlijsting met supraportes uitgewerkt in stucwerk. De fijne trap met metalen balustrade en zuilvormige marmeren trappaal leidt naar een bordes verlicht door een groot rondbogig venster met een niet gesigneerd of gedateerd glas-in-loodraam dat een vrouw met bloemen (mogelijk de zomer?) in art-nouveaustijl voorstelt. De vrouw bevindt zich op een sokkel met aan de voet gevleugelde putti rond een fontein. Het geheel is geplaatst in een architecturale bruin-gele omlijsting in neorenaissancestijl.

De ontvangstkamer aan de straatzijde bevat een lambrisering met panelen en wanden met rechthoekige panelen met inzwenkende hoeken voorzien van textielbehang. Aangevuld met een witmarmeren schouw met tegen de schouwmantel een monumentale spiegel, onder een fraai plafond met centraal stucwerk gevat in een ronde vlakke afboording en van hieruit vertrekkende vlakke banden naar de hoeken zodat een paneelindeling ontstaat voorzien van sjabloonmotieven (gestileerd bloemmotief). De aanpalende grote kamer toont een lambrisering met paneelwerk en muren eveneens voorzien van rechthoekige panelen met ingezwenkte hoeken met textielbehang. Het interessant plafond met ovale vlakke middenpartij is afgeboord met een lijst van bladwerk. Verder is er een gebogen kooflijst met rechthoekige panelen waarin stempelvormig en in reliëf uitgewerkt ruitmotief aangebracht werd, aanwezig. De zwikken tussen de kooflijst en de ovale middenpartij zijn voorzien van grisailles op goudkleurige achtergrond met de symbolen van de vrije kunsten. De witmarmeren schouw heeft een schouwmantel met monumentale spiegel. De voormalige eetkamer werd in de jaren 1970 heringericht en de veranda maakte plaats voor een nieuwbouw.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO001045, Aalst: Oude Binnenstad.
Auteurs:  Van den Bossche, Hedwig

Huis Cumont ()

Sierlijk uitgewerkt rijhuis van het dubbelhuistype, zes traveeën. Hoge arduinen sokkel met segmentboogvormige keldervensters met ijzeren hek. Bouwlagen geaccentueerd door vlakke arduinen puilijst en lekdrempels verbonden door cordons. Rechthoekige vensters ingeschreven in geriemde omlijsting van arduin met oren en drup. Benedenvensters met consolesleutel; bel-etagevensters onder druiplijst, centraal twee deurvensters onder segmentboogvormig fronton, zwaar arduinen balkon. Entablement met spiegels tussen de consoles die de kroonlijst en tandlijst steunen.

Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle