erfgoedobject

Blauwselfabriek

bouwkundig element
ID
26806
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26806

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Blauwselfabriek
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Blauwselfabriek
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Bedrijf zogenaamd "Bleu d'outremer et coureurs de Mont Saint Amand", in de volksmond beter gekend als de blauwselfabriek. Chemisch bedrijf opgericht in 1906 aan de linkeroever van de Benedenschelde tegenover Gentbrugge. Sinds 1914 productie van blauwsel geschikt voor industrieel gebruik. Nadien ook fabricatie van verf in poedervorm. Staat zelf in voor de vervaardiging van de smeltkroezen, de kuipen, het verpakkingsmateriaal. Heden enige producent van blauwsel in België. Aanzienlijke uitbreiding van het bedrijf circa 1930, zodanig dat sindsdien een dubbele productieketen bestaat.

Directiegebouw aan de straat in nieuwe zakelijkheid, volgens gevelopschrift links onder geblokte druiplijst van toegang opgetrokken in 1936 naar ontwerp van architect G. en V. Coolens. Geel bakstenen gevelparement met blauw geglazuurde steen voor de brede sokkelband, het gevelopschrift "Bleu d'outremer et couleurs de Mont Saint Amand" en de daklijst. Typisch metselwerk met brede lintvoegen en haast weggelaten stootvoegen. Verticaliserende toegangsblok met arduinen deuromlijsting.

Aangrenzende bedrijfsgebouwen van één verdieping onder zadeldaken (nok parallel met de straat), daterend van 1906. Interieur: houten dakspanten en moerbalken op gietijzeren zuilen. Oorspronkelijke technische uitrusting nog steeds in gebruik, namelijk: gemetste bakstenen ovens voor de smeltkroezen, de pitchpinehouten spoelkuipen. Straatgevel: lijstgevel regelmatig geritmeerd door lisenen en voorzien van rechthoekige vensters met ijzeren roedeverdeling.

Rechts bewaard ketelhuis onder schilddak (pannen) en circa 1936 nieuw gebouwde hoge ronde bakstenen schoorsteen.

  • S.N. 1937: Bleu d'Outremer, Brussel.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In de late jaren 1980 werd een groot deel van de stapel- en productieruimtes van het bedrijf gesloopt. Ook het ketelhuis en de bakstenen schoorsteen verdwenen. De gebouwen aan de straat, namelijk het directiegebouw en de aanpalende bedrijfsgebouwen, bleven wel bewaard.

  • Informatie verkregen van de stad Gent (25 september 2020).
Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Blauwselfabriek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26806 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.